I takt med att datorer har utvecklats har det även blivit mer populärt att spela olika typer av datorspel, det är inga konstigheter alls med detta. Många har under åren trott att datorspel på något sätt kan vara skadligt och farligt för ungdomar, ny forskning har dock visat att det istället är främjande på olika sätt, till exempel i och med utvecklingen av den sociala förmågan. Barn som spelar datorspel utvecklar sin förmåga att samarbeta och att fungera med andra barn på ett bättre sätt än de barn som inte gör det, dessutom har de även en högre reaktionsförmåga och kommer i de allra flesta fall få en bättre förmåga att lösa olika typer av problem som uppkommer. Med det sagt är det givetvis aldrig hälsosamt att spela för mycket datorspel istället för att vara utomhus och suga in den D-vitamin som finns tillgänglig.

Det ena bör dock inte utesluta det andra och för många är det bra att spela datorspel till en viss nivå. Detta har blivit en typ av kultur som många vill delta i, det är väldigt socialt att spela och många har spelare som sina vänner och tillsammans skapar man olika typer av lan där man kan spela tillsammans. Man kan dessutom göra detta hemifrån vilket innebär att man inte behöver möta vännerna på samma sätt och därav kan det bli mer spontant än om man är beroende av att träffas och umgås.

Det finns många spel som är riktigt stora och som drar till sig både en stor publik av tittare samt många spelare, alla som är intresserade av spel spelar inte på egen hand utan många nöjer sig med att vara en del av kulturen genom att endast titta på. World of warcraft är ett otroligt älskat och populärt spel som har kommit i många olika typer av expansioner, detta spel växer regelbundet och man kan som exempel få till nya världar genom spelandet, detta spel kostar en del när man regelbundet vill fortsätta spela men samtidigt tycker de allra flesta som spelar att det är värt det. Starcraft 2 är ett exempel på ett spel som har miljontals spelare, föregångaren Starcraft blev aldrig populärt utanför Sydkorea, detta är även ett av de spel du hittar i e-sports kategorin.

Andra spel som är mycket populära och som du dessutom om du är riktigt duktig kan bli en del av e-sporten inom är Warcraft 3, Dota 2, Defence of the Ancients, Heroes of Newerth, League of Legends, Heroes of the Storm, Infinite Crises, Counter Strike, Call of Duty, Battlefield, Super Street Fighter IV, Halo och Tekken. Alla dessa spel är mycket berömda bland spelare och de flesta som spelar dessa spel spelar ett flertal av dem. Dreamhack är ett av de största lanen som finns tillgängliga och detta är otroligt populärt och berömt, spelare åker från hela världen för att delta på detta och jackpotten växer varje år. World Cyber games och Fragbite Masters är två andra turneringar som man kan välja att delta i.