En drönare är bland det senaste heta inom tekniken och idag är detta något som alla teknikintresserade vill ha. Inom en snar framtid räknar man med att det kommer att finnas en drönare i varje hem och samtidigt som man kan använda dessa för underhållning och ta riktigt snygga bilder från ovan samt få ett perspektiv som man tidigare bara har drömt om kan de även användas för övervakning. Faktum är att Sveriges gränsbevakning har använt sig av drönare mycket längre än privatbefolkning och det är alltså ingenting som är nytt på marknaden. Det är först på senare tid som detta har blivit tillgängligt och fram för allt populärt bland de privata konsumenterna och idag pratar alla om drönare.

Man bör ha i åtanke att det finns en del regler för den som använder sig av drönare och du får inte flyga din drönare hur som helst, en drönare kan ha många olika användningsområden och för en del av dem kommer du att behöva ett tillstånd.

Man får aldrig framföra drönaren på ett sånt sätt att det är en fara för andras liv, det innebär att man som exempel inte får flyga drönaren över folkmassor eller andras egendom där den kan utföra skada om den kraschar, detta är viktigt att undvika. Det innebär inte att det är olagligt att göra detta, men man måste tänka på hur man kör sin drönare, om olyckan är framme kan du ställas till svars; man får inte heller flyga drönaren utom synhåll för föraren. Du ska alltid kunna se din drönare utan hjälpmedel och om du är i behov av att flyga den längre bort krävs det att du har ett tillstånd från Transportstyrelsen för att du ska få lov att göra detta.

En av anledningarna till detta är att du ska kunna ta undan drönaren på ett säkert sätt ifall att det kommer en annat typ av luftfartyg, din drönare får aldrig kollidera med ett annat fartyg då detta kan innebära att liv kommer i fara. Det finns dessutom platser där man som privatperson inte får flyga med sin drönare utan speciella tillstånd, ett av dessa är till exempel i närheten av flygbanor och områden där det förekommer andra luftfartyg. Om din drönare riskerar att störa någon annan är det alltså bäst att inte flyga med den om du inte vet säkert huruvida du får göra det eller inte.

Det finns många olika modeller att välja mellan när det kommer till drönare och prisklasserna skiljer sig enormt mycket mellan de olika drönarna. Du hittar modeller från en tusenlapp och de som kostar ända upp till 50 tusen kronor för privat bruk. Du bör ha i åtanke att även om du inte är i behov av att köpa en drönare som kostar så mycket pengar kan det hända att det är bortkastade pengar att köpa en drönare som endast kostar en tusenlapp. Sannolikt kommer kameran att vara mycket sämre och du kommer inte alls att få det du har drömt om när du har köpt din drönare. Det kan även vara så att den inte är lika tålig under olika typer av väder och inte kan framföras alla dagar.